Med Fjellheim inn i fremtiden

 
s 4.jpg
 

Når jeg i denne artikkelen skal skrive noen ord om «med Fjellheim inn i fremtiden», må jeg også trekke inn fortiden. Med bakgrunn som tidligere historielærer må jeg sitere litt fra det faget.

«Vår tolkning av fortiden og vår forståelse av nåtiden former våre forventninger om og handlinger som er rettet inn mot fremtiden».  

Hva skal prege Fjellheim Bibelskole inn i fremtiden? Her må vi lære av historien. Vi må ikke bli historieløse, men historiebevisste.

Jeg vil i denne artikkelen nevne tre ting som bør prege Fjellheim Bibelskole inn i fremtiden.

Guds ord

Fundamentet til Fjellheim Bibelskole har igjennom hele sin historie vært Guds eget Ord. Bibelens 66 bøker er grunnlaget for hele vår undervisning, selv om vi ikke går igjennom hvert kapittel i løpet av et skoleår. Gud kommer oss i møte gjennom sitt ord ved lov og evangelium, og det er Guds eget ord som overbeviser oss om synd og nåde. Denne tanke og lære bør også i fremtiden være en bærebjelke i all vår undervisning. Ordparet «lov og evangelium» bør forstås slik som Konkordieformelen formulerer det:

«Forskjellen mellom loven og evangeliet er et særdeles herlig lys, som tjener til at Guds ord blir rettelig delt og de hellige profeters og apostlers skrifter riktig forklart og forstått».

Dette herlige lys gir oss den store friheten en har i Kristus. En er ikke under loven, men under nåden. En kan ikke bli frelst av lovgjerninger, men bare ved Jesu gjerning alene. Lov og evangelium gir ikke bare et herlig lys over rettferdiggjørelsen, men også i helliggjørelsen.

Når man kommer til tro på Jesus, får man et nytt liv, en ny natur. Den gamle natur forsvinner ikke. En kristen får dermed to naturer, «ånd og kjød». De to naturene blandes ikke sammen, men de kjemper mot hverandre. De bor sammen, side om side. De lever i et motsetningsforhold, fordi de ønsker ulike ting samtidig. Ånden vil det Gud vil og kjødet vil det den onde vil. Vi kan kort si: Det blir en «åndelig krig. Denne naturen vil alltid gjøre det som er imot Guds vilje. Når en opplever at en får lyst til å gjøre imot Guds vilje, da er det ikke det nye livet som ønsker det, men det gamle. Det nye livet ønsker å gjøre Guds vilje, følge Guds bud og hjelpe sin neste, fordi en selv har blitt tilgitt så mye.

På denne måten gir lov og evangelium oss også et herlig lys i helliggjørelsen. Disse aspektene er viktig å holde frem også til dagens ungdom (voksne) fordi mange sliter med å få lys over dette i sitt kristenliv.

Ett annet aspekt som er viktig å få frem med tanke på vår forståelse av «nåtiden». For 40 år siden hadde ungdommene mer kristen kunnskap når de kom til Fjellheim, enn de har i dag. Det er viktig å forklare ord og begreper underveis i vår undervisning, slik at de forstår det vi snakker om. Skulle jeg som tidligere samfunnsfagslærer undervist om demografi uten å forklare begrepet først, hadde elevene slitt med å forstå hva jeg underviste om. På samme måte må vi forklare ord og begreper på en helt annen måte enn for 40 år siden. Det samme skjedde også for nesten 2000 år siden (se Ap.gj.8). Den etiopiske hoffmannen (hadde sannsynlig lite kristen kunnskap) leste fra Jesaja boken, men forstod ikke hva han leste. Da måtte Filip stige opp i vognen og rettlede han.

Måtte vi som står i lærerrollen få visdom, klokskap og åndelig utrustning til å undervise rett og forståelig for fremtidens ungdom med de ulike aspekt som er nevnt ovenfor.

Engasjert tjeneste

Fjellheim Bibelskole driver et stort utadrettet arbeid på Nordkalotten. Det å komme på besøk til små og store bygder gjør noe med elevene, personalet og de vi besøker. Mange steder er flokkene små og noen steder ser de få kristne ungdommer. Det at vi kommer rundt på denne måten vi gjør, er med på å gi inspirasjon og oppmuntring til fortsatt engasjert tjeneste mange steder.

Elevene får også lære mye om den nordnorske kulturen, ta hensyn og vise den respekt. Dette er det også mye læring i.

Fjellheim har i snart 20 år hatt utenlandsturer til ulike verdensdeler. Disse turene har gitt kall og har ført til at tidligere elever har blitt sendt ut som misjonærer til ulike verdensdeler og misjonsland. Det er mitt store ønske at vi også i fremtiden får lov å være en institusjon som fostrer mange nye misjonærer.

Det ble sagt om Carl Fredrik Wisløff i forbindelse med hans store biografi for noen år siden.

«Vi som har opplevd Wisløff da han var i sin fulle kraft, savner likevel hans røst i dag. Mange savner den klare skjelningen mellom lov og evangelium til åndelig frigjøring og engasjert tjeneste.»

Dette sitatet har to aspekt ved seg. Det første hans klare skjelning mellom lov og evangelium til åndelig frigjøring, dernest en forkynnelse til engasjert tjeneste.

Det er mitt ønske at vi har begge disse aspektene med oss inn i fremtiden ved Fjellheim Bibelskole. For noen kan det bare bli bare lov og evangelium og ikke forkynnelse til engasjert tjeneste. Eller for andre forkynnelse/ undervisning til bare engasjert tjeneste. Vi må holde begge aspektene høyt. Troen kommer ikke av seg selv, med ved forkynnelsen. Tjenesten kommer heller ikke av seg selv, men tjenerne må drives ut som Jesus sier.

Dagens ungdom

Du som leser disse linjer opplevde antakelig at det var forskjeller i din og foreldrenes oppvekst som preger den du er. Slik forandres historien seg, selv om noe alltid vil være likt.  

På Fjellheim får vi ungdommer fra hele landet, pluss våre naboland. Bakgrunnen til elevene har stor spennvidde. Det er ikke alle som har bedehusbakgrunn og kommer fra en kristen familie. Noen har kanskje en tung bagasje med seg, med lite kristen kunnskap i «kofferten». Vi på Fjellheim ønsker å være en åpen skole der alle kan kjenne seg velkommen og inkludert. Vi ønsker å la ungdommene få leve i den tiden som er nå, er og ikke slik den var for 40 år siden. Vi vil ta med oss livserfaring og visdom, men vi kan ikke snu tiden tilbake.  Vi vil la ungdom være ungdom og ikke klandre dem for deres få år, men erkjenne at de også har noe å lære oss.  Vårt oppdrag på Fjellheim er først og fremst å undervise fra Bibelens bøker og trekke fram det vi mener er aktuelle tema, lytte til ungdommen hva som er deres utfordringer. Så leter vi sammen etter ord fra Bibelen som kan gi lys over noe mer på veien. Vi er helt avhengige av Den Hellige Ånd som er den som overbeviser om synd, nåde, og frelse i Jesus og som åpner skriftene for oss.

- Morten Nord-Varhaug

 

Har du lest disse sakene?

 
 
Fjellheim Bibelskole