Tilbakeblikk på høstturné

Hver høst drar elevene på Fjellheim Bibelskole på tur i grupper til ulike steder i Nord. Formålet med disse turene er delt. På den ene siden gjelder det å observere og lære; å bli kjent med andre kulturer, med Nord-Norge og med andre kristne sammenhenger enn det en selv kanskje er vant med. Samtidig er disse turene en måte å tjene på – en mulighet til å bidra inn i arbeid der det er behov. Det kan være barne- og ungdomsopplegg, leir, møteuker, besøk på internatskoler, vitnemøter og diverse annet. Turene skal gi elevene anledning til å bruke sine evner, så vel som at det byr på utfordringer der de kan vokse både som mennesker og som kristne.

Denne høsten var elevene fra Fjellheim fordelt på fire turnéer: Øst-Finnmark, Midt-Finnmark, Val videregående skole og Island. Her kan du lese mer om hver enkelt tur!

På besøk hos barne- og ungdomsarbeidere, Ester og Hanna, i Øst-Finnmark


Obligatorisk turistbilde: Blue Lagoon

Sang og vitnesbyrd på færøysk møte

Islandsk barnelag

ISLAND

«Ég heiti Karl» - Vi sitter på islandsk-undervisning i lokalene til SÍK (Samband íslenskra Kristniboðsfélaga – Misjonssambandets søsterorganisasjon på Island). Dette er en del av menighetsarbeidet som foregår på Island i regi av Helga Vilborg Sigurjónsdóttir. Gjennom uka har vi blitt kjent med noe av arbeidet Helga ivrig holder for både barn og voksne. Det har vært spennende å se alt fra kor til radiosending til hjemmebesøk.

På ei uke har vi besøkt flere kirker og menigheter. Vi har fått delta på mange møter samt arrangert et eget møte for en Færøysk forsamling. Vi elever har blitt utfordret på å dele vitnesbyrd og sang, og vi har bidratt med leker og gode samtaler. Tilbake på Fjellheim Bibelskole sitter vi igjen med sterke inntrykk og erfaringen av å møte mennesker som lever i et fåtalls kristent fellesskap. De kristne vi ble kjent med på Island brenner sterkt for å dele evangeliet, selv om det kan være lavt oppmøte.

«Bjørni» Furnes Aurdal er en norsk menighetsarbeider som har flyttet til Island for å bistå i det kristne arbeidet tilknyttet NKSS Laget. Han har gitt oss en dypere forståelse av hvordan det er å være kristen på Island i forhold til i Norge. Ifølge Bjørn-Inge er Island i dag preget av liberalistisk tankegang og det islandske folket blir stadig mer skeptiske til kristendom. På de kristne møtene kan det komme alt fra 20 personer til ingen i det hele tatt. Likevel er unge og voksne menighetsarbeidere ivrige og motiverte.

Det var interessant at vi som nordmenn ble møtt som gjester (nordmenn og islendere er tross alt søskenbarn…), mens mange andre besøkende på Island blir tatt imot som turister. Men litt turister måtte vi også være: I tillegg til mange fine møter har vi fått oppleve den unike naturen på Island. Geysirer, varme kilder, store fossefall, en aktiv vulkan og Black Sand Beach er noen stikkord fra ukas naturopplevelser. Søk opp dette hvis du er nysgjerrig – kanskje du også får lyst på en Islandstur? Vi sitter i hvert fall igjen med gode minner og stor takknemlighet for opplevelsene vi har fått!

Marthe Søvde og Jenny Katrine Kvilesjø (Elever)

Et av mange flotte fossefall på Island


MIDT-FINNMARK

Fredag morgen pakket vi bagger, soveposer og barneandaktsbøker i Fjellheim-Caravellen, og satte kursen mot Lakselv. Leirstedet Karalaks ligger badet i høstfarger i slutten av september, i grenselandet mellom Porsangerfjorden og Finnmarksvidda.

På Karalaks var det duket for Finnmarksstevne, en leir som arrangeres årlig i samarbeid mellom Misjonssambandet og Norges Samemisjon. Deltakerne på årets Finnmarksstevne var tilreisende fra så langt sørvest som Finnsnes og så langt nordøst som Tana. Med rundt 30 påmeldte var stevnet stort nok til at de oppmøtte kunne danne nye bekjentskaper, og lite nok til at det kunne oppleves trygt å delta aktivt på møter og bibeltimer. Det fortrolige kristne fellesskapet var nettopp noe av det som gjorde mest inntrykk denne helga. Vi kom sammen på tvers av alder og geografi for å prise Herren (hvilket var tema for helga) både samstemt og på hvert vårt vis. Fjellheimgruppa hadde æren av å bidra med både barneopplegg og oppvask, parallelt med å nyte godt av verdifullt åndelig og matmessig påfyll. Vi fikk lytte til og ta del i sang, vitnesbyrd og forkynnelse, og før vi visste ordet av det var stevnet slutt! Vi avsluttet ei travel helg med en svipptur til Nordkapp på 71° Nord, som ønsket oss velkommen med et sjeldent tilfelle av sol og klar horisont. Vi begynner å bli vant til at seks timer i bil på en ettermiddag ikke er stort å snakke om.

Ved starten av ei ny uke vasket vi ned fellesarealene på Karalaks og la planer for deling av gruppa videre på turnéen. Den ene gruppa dro et par timer i nordøstlig retning for å besøke Lebesby og Bekkarfjord. Her var de med på barnesamling, ungdomssamling og husmøte, og de fikk være overnattingsgjester hos lokalt vertskap. Husmøtet var en unik mulighet til selvutfordring i det å dele vitnesbyrd, da det ikke var noen taler til stede. I slike situasjoner er det betryggende å få en oppmuntring fra apostelen Paulus: «La ingen forakte deg fordi du er ung, men vær et forbilde for de troende i ord og gjerning, i kjærlighet, troskap og renhet.» (1. Tim 4:12). Før besøket var over fikk gruppa også møte lokale kongekrabber, hvilket var like spennende for de norske elevene som for vår brasilianske elev!

Den andre gruppa holdt seg i Lakselv og omegn noen dager og overnattet på misjonshuset hos tidligere Fjellheim-elever, Hanna og Sofie. De to er barne- og ungdomsarbeidere i Lakselv i år, og begge var takknemlige for å ha oss med som ekstraledere på barnesamlinger i Lakselv, Billefjord og Børselv. Etter å ha gjort oss kjent i det meste av Lakselv sentrum, reiste gruppa via Karasjok til Kautokeino og deltok på husmøte i et samisk hjem. Foruten fire representanter fra Fjellheim, en taler, en tolk, en vert og et par møtedeltakere, var to hunder med som velkomstkomité. Den ene var troende og den andre søkende, men begge viste stor respekt for tilstelningen og lyttet oppmerksomt under talen, som ble tolket til samisk. Vi ble anbefalt en tur til Juhls sølvsmie, og morgenen før vår retur til Tromsø fikk vi en omvisning der. Takk til alle vi fikk hilse på, besøke, lytte til og lære av i Midt-Finnmark!

Elisabeth Birkeli (Ettåring)

Nordkapp, 71° Nord

Samemisjonen deltok på Finnmarksstevne, med tolking fra samisk til norsk.

Området rundt Karalaks i Porsanger er kledd i høstfarger i september

En svipptur over grensa…

Kongekrabbefisking (og spising) i Lebesby!


Klare for tur!

På besøk på oppdrettsanlegget på VAL

- og på besøk hos landbrukslinja

VAL SKOLER, TRØNDELAG

Hvordan ser ei høstturnégruppe fra Fjellheim ut? I dette tilfelle var svaret; en rektor, en vaktmester, to trøndere, en sørlending, to rogalendinger og en hordalending.

Seint på en torsdagskveld landet denne sammensatte gruppa på Værnes lufthavn, ordnet med leiebil og kjørte til Burger King for å spise kvelds. Dagen etter var vi på shopping og sightseeing i Namsos i strålende solskinn. Da vi hadde fått nok av «storbyen», reiste vi hjem på kaffemat til Kornelius - en av årets elever på Fjellheim. På kvelden var vi med på et ungdomslag som kalles «Kjelleren» på misjonssenteret i Namsos. Omsider, etter mange intense omganger med Ligretto, kunne vi kjøre videre til Val videregående skole.

Det var mange av elevene på Val som hadde reist hjem for helga innen vi kom fram, men vi satte likevel i gang spillekvelder og kveldsmøter med godt mot. Vi visste på forhånd at det ofte er få elever som kommer på de kristne møtene på Val i forhold til på andre av Misjonssambandets internatskoler. Derfor arrangerte vi ulike aktiviteter som volleyball, fotball, Kahoot (quiz) og spill på dagene for å møte elevene på andre måter. Slik kunne elevene få sjansen til også å møte kristne ungdommer på hverdagslige arenaer. På denne måten ble vi litt kjent med flere av elevene og fikk noen gode samtaler med dem. Vi rakk også å se en del av fasilitetene på Val, blant annet et av oppdrettsanleggene til Akvakultur-linja og fjøset til Landbrukslinja.

Utenom aktivitetene bidro vi Fjellheimelever med åpning og ledelse under møteuka vi hadde på skolen, og fikk taler av vår rektor – Morten Nord-Varhaug. På de fleste møtene kom det rundt tjue mennesker, men bare to til tre av dem var elever. Det er tydelig at de som jobber på Val oppriktig bryr seg om elevene sine, men det er svært få kristne elever på skolen, så bli gjerne med å be for både elevene og de ansatte. Vi som fikk besøke Val sitter igjen med mange fine opplevelser og nye inntrykk, og setter pris på at vi fikk komme og se hvordan det er å være på Val!

Ingvild Halvorsen (elev) og Elisabeth Birkeli (ettåring)

Kveldsmøter hele uka


ØST-FINNMARK OG NORD-SVERIGE

Rett etter torsdagsmiddagen den 16. september begynte et lite eventyr i bil. Et team med to fra personalet og syv elever kjørte fra Fjellheim i den gamle Caravellen og satte kursen mot Gällivare camping.

Etter ei god natts søvn i svenske campinghytter kunne vi kjøre videre til Vännäs. Innen vi hadde ankommet vår første destinasjon hadde vi tilbrakt nærmere 13 timer i bil. Dette var virkelig turen der vi skulle trene opp både kjørekondis og møtekondis! Vi begynte helga med ungdomsmøte på vandrerhjemmet Fridheim. I løpet av de neste par dagene hadde vi vitnesbyrd, andakt og sang på ettermiddagsmøte i Marieheimskyrkan, formiddagsmøte på Fridheim og kveldsmøte i Sakkeuskyrkan.

Høstturnéen er den første utreisen i skoleåret på Fjellheim. Det kan kjennes litt overveldende å hoppe rett ut i det å vitne om tro og liv, synge med ei spontant opprettet sanggruppe eller å fortelle om Fjellheim til en mengde ukjente mennesker. Samtidig er vi heldige som får kjenne en allmektig og kjærlig Gud, og vite at vi reiser for og med Ham! Kor stort min Gud var en av sangene vi alle ble glade i på turen. Det var stort å huske på at «det alt er ferdig, eg skal inkje gjera» når vi kjente oss uerfarne og ukvalifiserte, og vite at vi verken har noe å frykte eller noe å prestere, for «av Guds fylde har vi alle fått, og det nåde over nåde» (Joh. 1:16).

Utenom møtevirksomheten var det fint å møte Sverige. En ettermiddag ble vi invitert til et studentkollektiv, hvor vi blant annet møtte tidligere Fjellheimelever – det var utrolig koselig. Vi utforsket gatene i Umeå og hadde svenske kjöttbullar til middag. Vi fikk også utforsket fika grundig – svensk kaffemat/kaffepause/sosialt møtepunkt, som ikke trenger å innebære kaffe, men ofte gjør det… Vi likte i hvert fall konseptet godt, selv om det ikke er helt enkelt å definere!

Etter helga bar det mot Norge igjen. Slitne og sultne kom vi til leirplassen i Vestre-Jakobselv, hvor Ester og Hanna (som er barne- og ungdomsarbeidere) tok varmt imot oss med taco og mulighet for en god dusj. På kvelden hadde vi møte i Vadsø, hvor det kom fire personer utenom teamet vårt. I og med at vi hadde sendt fra oss taleren vår – lærer Thor Fremmegård – med fly fra Luleå tidligere på dagen, ble det til at alle deltok med hvert sitt vitnesbyrd innimellom fellessang. Dette skulle vise seg å bli det fineste møtet på turen for flere av oss. Det var ærlig og sårbart, og hele samlingen var preget av håp og fellesskapsfølelse.

Resten av uka i Øst-Finnmark gikk fort. Vi var på sightseeing til Vadsø, Vardø og Hamningberg, etterfulgt av barnelag i Vestre-Jakobselv. For flere var det en stor kontrast til egne menigheter at det «bare» kom ei jente på første barnelag. Da var det ekstra kjekt at det kom hele fem stykk på det neste barnelaget! Det var lek, andakt og boller, og vi hadde det minst like gøy som barna. Etter siste barnelag var uka omme, og Caravellen tok oss med tilbake til Tromsø. Vi sitter igjen med fantastiske opplevelser, gode minner, mer erfaring og store smil om munnen. Takk for turen!

Lydia Tobiassen (elev) og Olena Byberg (elev)

Dersom vi produserer CD noen gang, kan kanskje dette være cover på albumet

For å forstå barn må man bli som barn

Aktiviteter er en god måte å bli kjent på, særlig for for de som sliter med svensk-forståelsen

Vi trivdes godt i niseteren etter hvert

En liten pause i byvandringen


En stor takk til alle som tar imot Fjellheim når vi er på reise!

Fjellheim Bibelskole